Rekken spieren Fysizo

Deel 2: Waarom alleen rekken niet genoeg is

Stel, je bent de afgelopen weken super gedisciplineerd bezig geweest met het rekken van je adductoren (de binnenkant van je bovenbenen) en je begint het verschil nu echt goed te merken. Nog nooit in je leven ben je in de buurt gekomen van de split, maar nu is hij in zicht. Leuke party trick natuurlijk, maar… wat heb je eigenlijk aan die lenigheid?

Lenigheid

Als je in een split kan, kun je stellen dat je in die beweging behoorlijk flexibel bent. Maar als je jezelf vervolgens rechtop houdt door ‘in je botten en banden te hangen’, omdat je niet gecontroleerd in en uit die split kan bewegen (zonder je handen te gebruiken), kun je je afvragen of je daar fysiek beter van gaat bewegen. Sterker gezegd, je loopt een groter risico om een blessure op te lopen, omdat je in die range geen goede controle hebt en je spieren daar (nog) geen kracht kunnen leveren. Zonder stabiliteit draagt lenigheid beperkt bij aan functioneel bewegen. Denk aan de extra moeite die mensen met hypermobiliteit moeten doen om sterker en stabieler te bewegen.

Stabiliteit

Maar wat is dan stabiliteit? Stel je staat geconcentreerd in een voorligsteun push ups te doen en iemand loopt per ongeluk tegen je aan. Kun je direct corrigeren en kom je zonder te zwabberen weer terug in je voorligsteun of lig je plat op je gezicht? Als je je beweegrange wilt verbeteren, zorg je dus dat je niet alleen rekt en flexibeler wordt, maar dat je in die range tegelijk ook goed leert stabiliseren. Deze combinatie draagt bij aan beter bewegen en zorgt voor minder blessures.

Rekoefeningen met stabiliteitsoefeningen

In behandelingen bij FysiZo combineren we rekoefeningen met stabiliteitsoefeningen. Daarnaast zorgen we dat het weefsel van de betrokken spieren soepel wordt en leren we je technieken om dit zelf te kunnen onderhouden. Op deze manier werken we op een complete manier aan beter bewegen. Interesse in onze behandelingen? Laat het ons even weten.