Fysizo _S_20769

Deel 1: Waarom ‘rekken’ alleen niet genoeg is

Iedereen voelt zich weleens stijf. Maar wat als die stijvigheid je beperkt in wat je in het dagelijks leven wil doen? Of wanneer stijve spieren en gewrichten het herstel van je blessure in de weg staan?

Soepele gewrichten

In basis zijn onze gewrichten als de scharnieren van een deur. Die kunnen stroef zijn, kraken of ergens in de beweging blijven hangen. Om de deur weer soepel te laten bewegen druppel je er wat WD-40 in, maar dat alleen is niet genoeg. Je moet de deur tegelijk helemaal open en dicht doen om te zorgen dat het scharnier gesmeerd wordt. Zo werkt het ook voor ons lijf. Je gewrichten hebben in hun kapsel ‘synoviaal vocht’ wat er voor zorgt dat je gewrichten soepel blijven, mits je de volle beweeguitslag blijft gebruiken.

Rekken en strekken van spieren

So far so good. Maar als je al een tijdje niet meer je hele beweeguitslag gebruikt (blessure, operatie, gips, langdurig verkeerde houding, etc.), dan passen de spieren zich rondom dat gewricht aan door te verkorten of te verlengen. Op dat moment beperkt de spierlengte je om je gewricht goed te kunnen bewegen. Hierdoor komt ook het synoviaal vocht niet meer goed in je gewricht en zo raak je in een vicieuze cirkel van stijfheid. Als je uit die cirkel wilt, kun je dus het beste gerichte rekoefeningen doen en deze combineren met gecontroleerde bewegingen in de volle beweeguitslag van het gewricht.

Duidelijke uitleg van rekoefeningen

Op internet is geen tekort aan rekoefeningen. 5 minuten op Google en voor bijna iedere spier in je lichaam vind je zeker 10 oefeningen. Maar wat hierin structureel ontbreekt is een duidelijke uitleg over wanneer je welke oefening gebruikt. Dat wil zeggen; in jouw specifieke situatie, met jouw mogelijkheden en beperkingen. En daar kun je de plank aardig misslaan.

Als fysiologie geen onderdeel van je dagelijks werk of hobby is, kun je je afvragen of het de moeite waard is om tijd te investeren in het uitzoeken van al die verschillende methodes en technieken. Als je merkt dat je blijft hangen in je pogingen om leniger te worden; laat een goede beweeganalyse met een op maat gemaakt mobiliteitsprogramma maken. Zodra je begrijpt wat je stijfheid veroorzaakt kun je blijvend verbeteren en fysiek weer alles doen waar je energie van krijgt.